Gastronomic rarities on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity as an inspiration for culinary tourism


Abstract

This article aims at browsing through items of gastronomic rarities in UNESCO World List of Intangible Cultural Heritage, which might be the reason and the motif to visit particular places in the world. At the same time, it reflects a new trend in topic-related trips, which is obviously culinary tourism. Gastronomic rarities items placed in UNESCO World List of Intangible Cultural Heritage are the examples of world’s culinary cultural heritage. According to the international community, food regarded as gastronomic rarities in UNESCO World List of Intangible Cultural Heritage has a historical value nowadays. It is due to preserving customs and ceremonies which coincide with national culture of nutrition and food consumption.


Keywords

culinary traditions; Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity; UNESCO; culinary tourism

Adamowski J.: Niematerialne dziedzictwo kulturowe Lubelszczyzny jako walor i potencjał turystyczny. W: Niematerialne i materialne dziedzictwo Lubelszczyzny jako podstawa rozwoju turystyki kulturowej. Red. G. Godlewski, J. Roszak. Warszawa 2016, s. 16–17.

Banasik W., Fiszer D.: Kulinarne produkty turystyczne Polski. W: Trendy żywieniowe w turystyce. Tradycje i dziedzictwo kulinarne. Red. H. Makała. Warszawa 2016, s. 31–54.

Bernardes-Rusin M.: Kuchnie świata. Kulinarna podróż przez 35 krajów. Warszawa 2013.

Buczkowska-Gołąbek K.: Foodies w podróży. W: Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu. Red. B. Krakowiak, A. Stasiak. Łódź 2015, s. 173–190.

Dec B., Krupa J.: Determinanty rozwoju turystyki kulinarnej w województwie podkarpackim. W: Nowa ekonomia turystyki kulturowej. Red. M. Leniartek, K. Widawski. Wrocław 2012, s. 347–363.

Duda-Seifert M., Drozdowska M., Rogowski M.: Produkty turystyki kulinarnej Wrocławia i Poznania – analiza porównawcza. „Turystyka Kulturowa” 2016, nr 5, s. 101–114.

Dziedzictwo UNESCO. http://dziedzictwounesco.blogspot.com/ [data dostępu: 15.01.2018].

Gołębiowska J.: Socjologia jedzenia – niezbędne uzupełnienie badań nad turystyką kulinarną. W: Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu. Red. B. Krakowiak, A. Stasiak. Łódź 2015, s. 43–54.

Horng J.S., Tsai C.T.: Culinary Tourism Strategic Development: an Asia-Pacific Perspective. „International Journal of Tourism Research” 2012, vol. 14, issue 1, s. 40–55.

Kondrat K.: Kuchnia jako sztuka przekazywania tradycji kulturowej. Idee, wartości, rozwiązania praktyczne. „Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie. Turystyka i Rekreacja” 2015, nr 15 (1), s. 5–15.

Konny połów krewetek w Oostduinkerke. https://pl.wikipedia.org/wiki/Konny_po%C5%82%C3%B3w_krewetek_w_Oostduinkerke [data dostępu: 15.01.2018].

Kowalczyk A.: Turystyka kulinarna jako potencjalny czynnik rozwoju lokalnego i regionalnego. „Turystyka i Rekreacja” 2011, t. 7, s. 14–15.

Machowska M.: Turystyka i niematerialne dziedzictwo kulturowe: przegląd szans i zagrożeń. Na przykładzie rzemiosła i rękodzieła tradycyjnego. „Łódzkie Studia Etnograficzne” 2016, t. 5, s. 161–192.

Orłowski D., Woźniczko M.: Inicjatywy Lokalnych Grup Działania w Polsce promujące dziedzictwo kulinarne w turystyce wiejskiej. W: Turystyka wiejska bez granic. Red. C. Jastrzębski. Kielce 2015, s. 71–85.

Orłowski D., Woźniczko M.: Polish Cuisine and its Importance in Culinary Tourism. W: Tourism in Poland. Ed. E. Puchnarewicz. Warsaw 2015, s. 117–129.

Orłowski D., Woźniczko M.: Turystyka kulinarna w Polsce – wstępne badania nad fenomenem zjawiska. „Turystyka Kulturowa” 2016, nr 5, s. 60–100.

Pisarek M. et al.: Żywność tradycyjna i regionalna jako motyw przewodni plenerowych imprez kulinarnych na Podkarpaciu. W: Przestrzeń turystyki kulturowej. Red. D. Orłowski. Warszawa 2017, s. 373–390.

Polski Komitet ds. UNESCO. Zakładka: Kultura > Dziedzictwo kulturowe > Dziedzictwo niemate‑rialne > Listy Dziedzictwa Niematerialnego. http://www.unesco.pl/kultura/dziedzictwo-kultu‑rowe/dziedzictwo-niematerialne/listy-dziedzictwa-niematerialnego/ [data dostępu: 15.01.2018].

Polski Komitet ds. UNESCO. Zakładka: Kultura > Dziedzictwo kulturowe > Światowe Dziedzictwo > Lista Światowego Dziedzictwa. http://www.unesco.pl/kultura/dziedzictwo-kulturowe/swiatowe-dziedzictwo/lista-swiatowego-dziedzictwa/ [data dostępu: 15.01.2018]

Smyk K.: Tradycje kulinarne a Konwencja UNESCO w sprawie ochrony niematerialnego dziedzictwa kulturowego z 2003 roku. W: Pamięć smaków. Tradycje kulinarne w powiecie radzyńskim. Red. J. Bilska. Radzyń Podlaski 2016, s. 7–10.

Tortilla. https://pl.wikipedia.org/wiki/Tortilla [data dostępu: 15.01.2018].

Trapiści. https://pl.wikipedia.org/wiki/Trapi%C5%9Bci [data dostępu: 15.01.2018].

Uglis J, Spychała A.: Obiekty światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego UNESCO jako zasób dla turystyki kulturowej. W: Dziedzictwo kulturowe regionów świata i jego znaczenie w turystyce. Red. E. Puchnarewicz. Warszawa 2011, s. 43–65.

Wojtala W.: Japońska kuchnia washoku na liście dziedzictwa kultury UNESCO. http://jaap.pjwstk.edu.pl/japoska-kuchnia-washoku-wpisana-na-list-niematerialnego-dziedzictwa-unesco-2/ [data dostępu: 15.01.2018].

Woźniczko M., Jędrysiak T., Orłowski D.: Turystyka kulinarna. Warszawa 2015.

Žuromskaitė B., Leišienė N.: Możliwości rozwoju turystyki kulinarnej na Żmudzi. „Turystyka i Rozwój Regionalny” 2014, nr 1, s. 155–166.


Published : 2018-07-18


OrłowskiD., & WoźniczkoM. (2018). Gastronomic rarities on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity as an inspiration for culinary tourism. Studia Etnologiczne I Antropologiczne, 18(18), 98-124. https://doi.org/10.31261/SEIA.2018.18.07

Dominik Orłowski 
Katedra Turystyki Wydział Turystyki i Rekreacji Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie O  Poland
https://orcid.org/0000-0001-7859-285X

Dominik Orłowski, doktor nauk rolniczych SGGW w Warszawie w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka, specjalista ds. gastronomii, dziedzictwa kulinarnego i turystyki kulinarnej, adiunkt w Wyższej Szkole Turystyki i Języków Obcych w Warszawie Zainteresowania naukowe: turystyka kulinarna, turystyka etnograficzna, dziedzictwo kulinarne Polski i świata w rozwoju oraz promocji turystycznej krajów, regionów i konkretnych miejscowości, pożywienie tradycyjne w kontekście współczesnej turystyki kulinarnej. Członek Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej, Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce, Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego. Autor i współautor ponad 130 artykułów naukowych, opracowań i rozdziałów w publikacjach zbiorowych, redaktor i współredaktor monografii naukowych poświęconych różnym aspektom turystyki kulturowej – Turystyka kulturowa a regiony turystyczne w Polsce (2010), Związki
polskiego dziedzictwa kulturowego z turystyką (2011), Dziedzictwo kulturowe Polski i jego znaczenie w turystyce (2011), Przestrzeń turystyki kulturowej (2017); współautor pionierskiej publikacji na krajowym rynku wydawniczym – Turystyka kulinarna (2015).


Magdalena Woźniczko 
Zarządzanie Wydział Inżynierii i Zarządzania Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie  Poland
https://orcid.org/0000-0002-2846-4240

Magdalena Woźniczko, doktor nauk rolniczych SGGW w Warszawie, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, specjalista ds. żywienia, gastronomii w turystyce i hotelarstwie, turystyki kulinarnej, pracownik naukowo-dydaktyczny, badacz niezależny, współpracuje z Uczelnią Warszawską im. Marii Skłodowskiej-Curie oraz Wyższą Szkołą Ekologii i Zarządzania w Warszawie. Członkini Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej i Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce. W pracy naukowej podejmuje zagadnienia dziedzictwa kulinarnego Polski w aspekcie rozwoju i promocji turystycznej regionów, znaczenia kuchni narodowych w turystyce, turystyki kulinarnej, enoturystyki, jak również walorów tradycyjnej kultury ludowej i ich wykorzystania w turystyce etnograficznej. Autorka i współautorka ponad 130 artykułów naukowych, opracowań i rozdziałów opublikowanych w monografiach, zeszytach oraz czasopismach naukowych, a także książki Turystyka kulinarna (2015).






The Copyright Owners of the submitted texts grant the Reader the right to use the pdf documents under the provisions of the Creative Commons 4.0 International License: Attribution-Share-Alike (CC BY SA). The user can copy and redistribute the material in any medium or format and remix, transform, and build upon the material for any purpose.

1. License

The University of Silesia Press provides immediate open access to journal’s content under the Creative Commons BY-SA 4.0 license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/). Authors who publish with this journal retain all copyrights and agree to the terms of the above-mentioned CC BY-SA 4.0 license.

2. Author’s Warranties

The author warrants that the article is original, written by stated author/s, has not been published before, contains no unlawful statements, does not infringe the rights of others, is subject to copyright that is vested exclusively in the author and free of any third party rights, and that any necessary written permissions to quote from other sources have been obtained by the author/s.

If the article contains illustrative material (drawings, photos, graphs, maps), the author declares that the said works are of his authorship, they do not infringe the rights of the third party (including personal rights, i.a. the authorization to reproduce physical likeness) and the author holds exclusive proprietary copyrights. The author publishes the above works as part of the article under the licence "Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International".

ATTENTION! When the legal situation of the illustrative material has not been determined and the necessary consent has not been granted by the proprietary copyrights holders, the submitted material will not be accepted for editorial process. At the same time the author takes full responsibility for providing false data (this also regards covering the costs incurred by the University of Silesia Press and financial claims of the third party).

3. User Rights

Under the CC BY-SA 4.0 license, the users are free to share (copy, distribute and transmit the contribution) and adapt (remix, transform, and build upon the material) the article for any purpose, provided they attribute the contribution in the manner specified by the author or licensor.

4. Co-Authorship

If the article was prepared jointly with other authors, the signatory of this form warrants that he/she has been authorized by all co-authors to sign this agreement on their behalf, and agrees to inform his/her co-authors of the terms of this agreement.

I hereby declare that in the event of withdrawal of the text from the publishing process or submitting it to another publisher without agreement from the editorial office, I agree to cover all costs incurred by the University of Silesia in connection with my application.